Duurzaamheidsklasse hout

Steigerhoutbestel.nl: Home / Duurzaamheidsklasse hout

Er best aan voor hout 5 duurzaamheidsklassen (tabel 2). Waarbij een houtsoort in klasse 1 zeer duurzaam is en een houtsoort die valt in klasse 5 niet duurzaam.

Houtsoorten worden ingedeeld in een bepaalde duurzaamheidsklasse op basis van hun weerstand tegen schimmelaantasting. De duurzaamheidsklasse zegt dus niets over de gevoeligheid voor aantasting door insecten. De weerstand tegen schimmelaantasting wordt bepaald door de houtsoort onder vastgelegde testomstandigheden in contact te brengen met de grond en dan te registreren hoe lang het duurt voor het  hout  aangetast  wordt  door  bodemschimmels. 

Het  begrip  duurzaamheid  van  een  houtsoort  is moeilijk  in  een  getal  uit  te  drukken,  omdat  het  gaat  om  de  weerstand  tegen  honderden  soorten schimmels en bacteriën. De ene soort aantaster is wat agressiever voor een bepaalde houtsoort dan een andere soort. De schimmel- en bacteriesoorten komen daarnaast op specifieke plaatsen voor. Dit heeft tot  gevolg  dat  een houtsoort als  kozijnhout anders kan  reageren  dan  als  meerpaal, oeverbeschoeiing, heipaal of dakconstructie.

Het is belangrijk op te merken dat de duurzaamheidsklasse van hout altijd slaat op het kernhout en niet op  het  spinthout.  Ook  bij  zeer  duurzame  houtsoorten  is  het  spinthout,  op  enkele  uitzonderingen  na, meestal  niet  bestand  tegen  schimmels.  Hout  uit  jonge  bomen,  zoals  bij  rondhoutpalen,  bevat  in  het algemeen weinig of geen kernhout, maar bestaan voornamelijk uit nog niet verkernd spinthout (jong hout). Dergelijke rondhoutpalen zijn dan ook van nature niet duurzaam, ook al behoort de betreffende houtsoort tot bijvoorbeeld duurzaamheidsklasse 2 of 3. 

Klasse Duurzaamheid Houtsoort
1 Zeer duurzaam Teak
1-2 Duurzaam tot zeer duurzaam Kapur
2 Duurzaam Azobe, bangkirai
2-3 Gemiddeld duurzaam tot duurzaam Purperhart
2-4 Beperkt duurzaam tot duurzaam Merantie
3 Gemiddeld duurzaam Douglas
3-4 Beperkt duurzaam tot gemiddeld duurzaam Grenen
4 Beperkt duurzaam Vuren
4-5 Niet duurzaam tot beperkt duurzaam Parana pine
5 Niet duurzaam Essen